Κανόνες Οδήγησης στην Κρήτη

Όταν περιηγείστε στους γραφικούς δρόμους της Κρήτης, είναι ουσιώδες να τηρείτε τους τοπικούς κανόνες οδήγησης για να εξασφαλίσετε τη δική σας ασφάλεια και των γύρω σας. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες που πρέπει να έχετε υπόψιν σας:

Ζώνες Ασφαλείας: Οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές για όλους τους επιβάτες στο όχημα, τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι ασφαλώς δεμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησής σας.

Κινητά Τηλέφωνα: Η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση απαγορεύεται, εκτός αν έχετε σύστημα Bluetooth ή hands-free. Κρατήστε την προσοχή σας στο δρόμο για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχήματος.

Όρια Ταχύτητας: Δώστε προσοχή στις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας. Στις αστικές περιοχές, το όριο ταχύτητας είναι συνήθως 30 χλμ/ώρα, ενώ στις εθνικές οδούς μπορεί να κυμαίνεται από 80 έως 100 χλμ/ώρα. Τα όρια ταχύτητας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπου η κίνηση είναι σημαντικά αυξημένη.

Αλκοόλ και Ναρκωτικά: Το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ κατά την οδήγηση είναι 0,05%. Συνιστάται να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά πριν αναλάβετε το τιμόνι. Επιπλέον, η χρήση οποιουδήποτε παράνομου ναρκωτικού ή άλλων ουσιών κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά.

Προσπεράσεις: Να επιχειρείτε προσπεράσεις μόνο όταν είναι ασφαλές και νόμιμο να το κάνετε. Επιπλέον να είστε προσεκτικοί σε στενούς, με στροφές, δρόμους και να σέβεστε τους άλλους οδηγούς.

Κυκλικοί Κόμβοι: Κατά την προσέγγιση σε κυκλικούς κόμβους, παραχωρείτε προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται ήδη εντός του κυκλικού κόμβου. Πάντα να ακολουθείτε τις κατευθυντήριες και να χρησιμοποιείτε το φλας για να ενημερώσετε για την έξοδό σας.

Κατάσταση Δρόμων: Ορισμένοι δρόμοι στην Κρήτη, ειδικά σε ορεινές περιοχές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα στενοί και με πολλές στροφές. Οδηγείτε προσεκτικά, ειδικότερα τη νύχτα, έτσι ώστε να αναγνωρίζετε τις απότομες στροφές και τις αλλαγές στο υψόμετρο.

Ζώα: Να είστε πάντα προσεκτικοί με τα ζώα, όπως αίγες, κατσίκες και πρόβατα, που μπορεί να περιπλανώνται ελεύθερα σε αγροτικούς δρόμους. Οδηγείτε αργά και είστε έτοιμοι να σταματήσετε αν χρειαστεί.

Τουριστική Περίοδος: Κατά την περίοδο της τουριστικής επισκεψιμότητας, η κυκλοφορία των οχημάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως. Προγραμματίστε τις περιηγήσεις σας ανάλογα, ώστε να έχετε πάντα λίγο επιπλέον χρόνο για το ταξίδι σας.

Παιδικά καθίσματα Αυτοκινήτου: Για την ασφάλεια των μικρών επιβατών, είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλων καθισμάτων αυτοκινήτου βάσει της ηλικίας, του ύψους και του βάρους τους. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών ή εκείνα που έχουν ύψος μικρότερο από 1,35cm, πρέπει πάντα να είναι ασφαλή δεμένα στο ανάλογο κάθισμα.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οδήγησης και επιδεικνύοντας ευγένεια στους συνοδοιπόρους οδηγούς, θα έχετε σίγουρα μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία οδήγησης, αλλά και εξερεύνησης των εκπληκτικών τοπίων και πολιτιστικών θησαυρών που έχει να προσφέρει η Κρήτη.

Scroll to Top